SpelaBanjo

Jag vill spela banjo!

banjo-spelareOm du hamnat här är du förhoppningsvis åtminstone nyfiken på hur man kan spela banjo och vad det är för instrument. Om du redan bestämt för att börja spela så kan vi bara säga Gratulerar ! Jag tror att vi kan lova dig att du inte kommer att ångra dig och att du om ett par år då du är en driven banjospelare ser tillbaka på det här beslutet som ett av de bästa sakerna du gjort !

Vi skall nog också vara ärliga och säga att det här kommer att ta lite tid. Som med allting som är värt att göra så krävs det tålamod och ett visst mått av envishet och kanske det mest viktiga -  en vilja att lära sig.

Förutom det uppenbara, som att skaffa ett instrument (läs mer om "att köpa banjo" vad du bör tänka på) så kan det vara till hjälp att:

  • bestämma sig för att ta 30min av varje kvälls TV-tittande då man istället övar. Vi kan inte nog understryka vikten av att öva varje dag, även om det bara är 10 minuter!
     
  • erkänna för sig själv att det kommer att ta tid att lära alla muskler nya rörelser och att skapa nya neurobanor i hjärnan. Hur gärna man än vill så kan man inte skynda på denna biologiska, neurologiska och fysiska process! Det är endast genom övning, övning och ännu mer övning kroppen kan lära sig någonting nytt. Räkna med att det tar två till fyra år av övning innan man börjar känna sig "hemma"!
     
  • försöka lyssna på så mycket bluegrass och banjo musik som möjligt. Det är viktigt det är att få en känsla för hur man spelar och hur det kan låta.
     
  • veta att om man inte spelat något stränginstrument tidigare så kommer man att få ömma fingertoppar i vänsterhanden. Det tar normal ett par veckor innan huden har blivit tjockare. Om det gör så ont att du inte kan fortsätta så lägg ifrån dig banjon två-tre dagar för att sedan fortsätta igen - håll ut. Tänk på att alla som spelar haft detta problem och att det kommer att försvinna (smärtan och inte fingrarna vill säga ...)

Så du bör nog vara beredd på att satsa i alla fall de kommande tre åren på att öva hyfsat mycket och låta det ta tid i vardagen. Känner du dig tveksam till att ägna en stund varje dag bör du nog igen fundera igenom hur gärna du vill lära dig spela. Det finns givetvis stora individuella variationer (och vissa har bevisligen lättare för sig) men oavsett så förbered dig mentalt genom att tänka år snarare än månader för ditt lärande.

Att lära sig spela banjo är tekniskt rätt så krävande och Jämfört med att ackordackompanjera "lägerbålssånger" på gitarr kräver banjospel betydligt högre skicklighet i fråga om både ren teknik och taktkänsla. Det  fordras därför målmedveten övning som tar mycket tid. Att spela blugrass "three-finger-style" är att komma in på en relativt avancerad nivå på ett (för de flesta) okänt instrument. Om du inte är beredd på att skriva det kontraktet med dig själv så kanske det finns andra saker du hellre vill syssla med för att undvika att spendera en massa pengar på ett instrument för att sedan hänga upp det på väggen.

En vanlig missupfattning är att banjo är ett lätt instrument att spela men tyvärr är det inte så. Att ha ett visst mått av ödmjukhet och insikt i detta kommer att göra lärandet mycket lättare - speciellt när man efter att ha spelat ett par månader inte ens är i närheten av den teknik som man kan höra på inspelningar. 

Även om du redan spelar gitarr så får du ändå ingenting gratis (möjligtvis att det känns mindre främmande att forma ackord med vänsterhanden) utan närma dig banjon som ett helt nytt instrument och för tillfället glöm bort allt du kan om gitarr!

Things worthy of attack prove their worth by hitting back.

- Piet Hein.