SpelaBanjo

Steg 2: Fingerplektrum

Man använder normalt fingerplektrum för att spela 5-strängad banjo. Ett plastplektrum för tummen och stålplektrum för pekfinger och långfinger (det finns även stålplektrum för tumme men det är inte så vanligt).

Plektrum använder man för att får ett renare, kraftigare och krispare ljud när man spelar. Även om man kan spela utan plektrum så tag för vana att spela med plektrum redan från början eftersom det tar ett tag att vänja sig vid dessa extra "naglar".

Tips:

  • Skär ett par skårer på insidan av plast plektrumet för att ge bättre friktion mot tummen så att plektrumet sitter bättre och så att svett kan transporteras bort så att plektrumet inte glider av.
  • Om man har kort avstånd mellan strängarna och skinnet kan det underlätta om man slipar av ett par milimeter på tum plektrumet för att undvika att man slår i skinnet när man spelar när halsen.
  • Stålplektrumen skall sitta tätt mot fingrarna.Böj upp änden på stålplektrumet så att det följer toppen av ditt finger.
  • Ta för vana att öva med plektrum etfersom känslan att spela med och utan plektrum är olika. Dessutom blir positionen för fingrarna mot strängarna lite annorlunda.
  • Ny plektrum kan läggas i varmvatten någon minut för att sedan bli enklare att forma så att dom sitter bra
  • Stålplektrumet skall bli slitna precis mitt på. Då har du ett bra anslag direkt i rät vinkel på strängarna.

 Följande video i två delar lär dig allt (och lite mer) om vad du behöver veta om fingerplektrum 

 

 

 
 

 

 

Gratis Banjoböcker!

En av Sveriges fina banjospelare Anders Sterner höll kurser på 70-talet i Stockholm. Det material han då skrev sammanställdes i två häften, en för nybörjare och en fortsättningsbok. Anders har nu gjort båda dessa häften tillgängliga gratis (!).

Tack Anders!

 

Videolektioner

David Cavage lektioner

Ett gratis och alldeles utmärkt sätt att börja lära sig är att titta på de (över 100 !) videolektioner som den amerikanska musikern David Cavage har spelat in och lagt ut på sin blog. Du hittar dom på youtubeHan är en utmärkt lärare och kvaliten (både tekniskt och innehållsmässigt) är till många delar bättre än vad många och dyrare alternativ kan erbjuda.

 

Rob Bourassa lektioner

Efter man spelat ett par månader kan det vara lämpligt att lära en av klassikerna "Foggy Mountain Breakdown". Du hittar videolektioner på YouTube på länkarna nedan. En annan modern klassiker är "Man of constant Sorrow" som dock är lite mer avancerad så du bör ha spelat i minst 6-7 månader innan du börjar öva på den.

 Det är en bra övning att lära sig dessa två sånger "muntligt" utan tablatur från dessa videor som håller mycket hög kvalitet!

 

Richard Heffner lektioner

En serie videoinstruktioner för den verkliga nybörjaren. Bland de enklare instruktionerna med tablatur av flera sånger arrangerade i tre svårighetsgrader