SpelaBanjo

Programvara

Idag finns det många möjligheter att använda datorer som hjälpmedel när man lär sig spela. Speciellt när man övar på egen hand kan det vara bra att ha ett "band i fickan" som man kan fram eftersom det är betydligt roligare (och nyttigare!) att spela till än ennart en metronom!

 

Programvara för ackompanjemang

bibDet är ju inte alla givet att ha ett eget bluegrass band att öva med. Som alternativ kan man då använda sig av ett program som skapar ett konstgjort band som man spelar med. Ett sådant program är Band In A Box.

Programmet gör det lätt att skriva ned de ackord per takt som man vill öva till (G, C, D7 osv) och efter det skapar programmet ett "konstgjort band" som kompar dig med precis de ackorden och med absolut rätt timing. Det är i mångt och mycket bättre än att öva med metronom eftersom du även kan höra när ackordbyten ska ske och att du övar dig för senare att spela "på riktigt" med andra personer.

En finess med just Band In Box är att det som tillägg i programmet finns riktiga musiker som man har spelat in samplat. Det gör att det är möjligt att skapa ett extremt naturtroget band i valfri tonart och hastighet. Programmet är inte helt lättanvänt men med en del experimenterande med inställningar går det att åstadkomma väldigt naturtrogna ackompanjemang.

På hemsidan för programmet finns mer information och exempel på hur det kan låta. År 2012 kostade programmet ca 900kr i grundutförande. Vill man öka naturtrogenheten finns det ett "Country" tillägg som man kan köpa till som bl.a. innehåller samplad banjo och bluegrass stil på ackompanjemanget. Ett sådant tillägg kostar ca 800kr (år 2012).

För att visa på hur det kan låta så har jag gjort ett enkelt exempel nedan som är succesivt mer avancerat. För exemplen har jag  "komponerat" en enkel I-IV-V ackordföljd i G-dur.  Ackorden jag spelar är:

G | G | C | C | G | Em | C D7 | G

Skillnaden i varianterna ligger i komplexiteten i ackompanjemanget.

1. Enkelt komp

Enkelt ackompanjemang i med enbart gitarr och bas i en I-IV-V ackordföljd.

2. Fullt komp

Samma ackordföljd men mer fullständigt ackompanjemang i bluegrass-stil. 

3. Fullt komp med banjo

Samma ackordföljd men mer fullständigt ackompanjemang i bluegrass-stil samt en rikigt pålagd banjo som spelar med i kompet. Detta är en tvåkanalsinspelning som är ihopmixad.

 

Anm: "Band In A Box" kommer aldrig någonsin att vinna pris för bra användargränssnitt, det är faktiskt extremt uselt. Förmodligen det sämsta som jag någonsin sett ... men när man kommit över den första chocken och lärt sig hantera det, vilket tar ett tag eftersom det är så fruktansvärt rörigt (jag använder själv bara en bråkdel av alla funkioner) är det riktigt roligt (och nyttigt!).

 

Programvara för att skriva och visa tablatur

power-tab-editorÄven om man i början inte skriver så mycket egna tab så kan man fortfarande ha stor nytta av ett tab-program då dessa program kan spela upp en MIDI version av en sång. Det kan vara till stor hjälp när man försöker lära sig en ny låt som man inte hört förut.  

De flesta tillräckligt kompetenta program för att de ska vara användbara finns idag (mitten av 2012) endast till Windows som plattform.

Intressant nog verkar de flesta tidigare kommersiella tabprogrammen numer ha slutat utvecklas men finns å andra sidan fritt (gratis) tillgängliga att ladda ned. Tidens tand syns på många av programmen men de fungerar fortfarande att köra i all fall upp till Windows 7.

 

 

Kommersiella program

 • TableEdit det vanligaste programmet för att publicera tabs på nätet. På nätet (t.ex. på "Banjo Hangout") finns hundratals arrangemang i varierande svårighetsgrad gjorda med detta program. 

  Programmet tillåter också att man använder traditionell not notation. 

  För att visa dessa tablaturer kan man använda ett gratis visningsprogram som också har den fördelen att det kan spela upp en midi-version av tablaturen. Detta kan vara bra för att man skall få en känsla för takten och rytmen i den sång man vill lära sig. 

  Anm: Den tablatur som finns i på denna sajt är i huvudsak gjort med fullversion av "TableEdit" under Linux (körd i en virtuell WinXP på VirtualBox med OpenSuSE 11.4/12.1 x86_64 som värd).

 • GuitarPro är förmodligen det absolut bästa kommersiella program som finns för tablatur och nothantering. Det finns för både Windows och Linux (dock endast som Ubuntu paket).

Fria program

Följande program är tillgängliga utan kostnad

 • TabWrite är ett äldre program för Windows som är fritt tillgängligt.
   
 • MusEdit är också ett annat Windows program som är fritt tillängligt numer (dock verkar deras site vara nere så man kommer inte åt programmet nu). 
   
 • PowerTab är ytterligare ett fritt och väldigt kompetent noterings program för Windows.

 

MuseScore

musescore-logo-whitebg-s

MuseScore är också ett annat program för musiknotation som även stödjer tablatur fullt ut. Det är ett både lättanvänt och kraftfullt program som är helt i paritet (om inte bättre) än de vanliga kommersiella alternativen. Programmet är fritt att ladda ned och finns för både Linux, OS X samt Windows. Detta blir förmodligen det standardprogram som många kommer att använda i framtiden så det är väl värt att investera ett par timmar för att lära sig hur det fungerar.

Nuvarande version (Maj 2015) är 2.0.1

 

Att sakta ner redan inspelad musik

transcribe
Har man en inspelning med ett häftigt solo som man inte hinner med att höra exakt hur de spelas så finns det program för att sakta ned hastigheten på ljudet utan att tonhöjden förändras. Rent tekniskt så är detta ganska svårt att göra bra och man brukar därför bara kunna sakta ned till ungefär 50%.
 
 • Transcribe! är i mitt tyckte det program som har den bästa kvalitén. Programmet kan också analysera bitar av musik och ge sannolikheter för vilka möjliga ackord som spelas och kan vara till stor hjälp när man inte lyckas hitta exakt det ackord som spelas.
 • Guitar & Drum Trainer är ytterligare ett program för att sakta ned inspelad musik.