SpelaBanjo

Musik & musiker

Avsikten med detta avsnitt är att tipsa om banjomusik och musiker som kanske inte alla känner till men som vi tycker är väl värda att lyssna på.

Utvalet är :

 • helt subjektivt
 • är inte rättvist
 • saknar många namn
 • ... och alla andra brister man kan tänka sig !

Så passa på och tipsa om din favorit musik/musiker så kanske han/hon/dom kan komma med här!

The Kruger Brother

Bröderna Kruger hör också till den Europeiska kontingenten av musiker. Båda är multi-instrumentalister men det är särskilt Jens som trakterar Banjo.

Bröderna Kruger består förutom av Jens & Uwe också sedan många år av den amerikanska basisten Joel Landsberg som syns i mitten av bilden.

Länkar

Kruger Brother Homepage: www.krugerbrothers.com

På YouTube finns många inspelningar, t.ex. detta klassiska preludium där Jens verkligen visar hur en enkel melodi blir stor musik i händerna på någon som är tekniskt mycket skicklig.

Dave Hum

Dave Hum var en engelsk multi-instrumentalist som tyvärr gick bort vid jul 2012/2013 . Han spelade både traditionell bluegrass men även mycket Engelsk och Irländsk/Keltisk folkmusik på banjo. Han var en skicklig musiker som också lämnar efter sig en stor samling inspelad musik som man alltid stampar i takten med när man hör. De av oss som haft tur har sett honom stå/sitta och spela på ett flertal gator i England som gatumusiker glömmer inte den lite slitna figuren med ett stort leende och ett ledigt men mycket precist spel av en musiker som verkligen behärskade sitt instrument i många stilar.

 

Länkar

 • Dave Hums hemsida www.davehum.com kan du både höra och se mer av alla hans inspelningar och även hitta tablatur till mycket av hans musik. Där kan du bl.a. ladda ned (helt gratis!) hela hans album "TRAVELLING LIGHT" (17 sånger) där han spelar modern banjo (och alla andra instrument också!). Hela albumet kan du också lyssna på direkt.
 • På YouTube finns över 200 klipp med honom
 • Mer videos och information om Dave Hum på fandalism.com

 

 

Tim Weed

Tim Weed är en amerikansk multi-instrumentalist som bl.a. spelar klassisk banjo på ett alldeles otroligt sätt. 

Den förrädiskt enkla sången "Morro Glenn" finns också att lyssna på fritt (om än i låg upplösning) och det finns dessutom fullständig tablatur här. När man spelar denna lika bra som Tim har man nog visst fog för att säga att man kan spela banjo...

Det är ett bra exempel på att det finns mycket annat än bluegrass som Banjo är superbt lämpad för!

 

Länkar

 • Tim Weeds hemsida http://timweed.com/ . Passa på och lyssna på smakprov från hans "Milagros" album.
 
 

Leon Hunt

Leon Hunt är en annan Engelsk banjoist som förutom traditionell bluegrass gärna spelar mer modern och Jazz-inspirerad musik. Det finns dom som anser att han är englands bästa banjoist. Förutom att spela i sina band och undervisa i banjospel så har Leon även medverkat i teateruppsättningar och TV som banjospelare bl.a. på "Old Vic" (vid Waterloo stationen i London) och om du har tur så kan du kanske även träffa Leon på puben "The Stage Door" nära teatern!

 

Länkar

 • Leon Hunts hemsida där du även kan lyssna på, och köpa, hans musik.
 • "The Leon Hunt n-Tet" ett av de projekt/band som han är engagerad i

Visste du?

 • Att Jerry Garcia , gitarristen i "Grateful Dead", började som banjospelare?
   
 • Att Volvos förra VD Leif Johansson också spelar fem-strängad banjo?
   
 • Att Steve Martin måste ha lösnaglar från en skönhetssalong då allt hans spelande slitit ned hans riktiga naglar?