SpelaBanjo

Banjologi med Jesper L

 

Många driver med oss banjoister. Det finns lika många vitsar och skämt om banjon och oss som spelar banjo som det finns skämt om trummisar. Det finns många skämtteckningar som driver med banjospelare, till sin senaste film har Lasse Åberg en banjo* på affischen. Banjo = tönt. Men vi vet ju vad det egentligen handlar om. De som inte spelar banjo är helt enkelt avundsjuka. För att vi kan sprida glädje med banjomusik, för att vi har kul. Och för att vi kan spela Foggy Mountain Breakdown och Duelling Banjos!

Under den här rubriken kommer jag med ojämn periodicitet att skriva lite blandat om banjo; tips, råd och spelminnen. För banjo är så mycket! Och det går inte en dag utan att jag sitter en stund och spelar. Ibland länge, ibland kortare. Men det är ju så kul så man kan inte låta bli…

(* Tittar man noga på filmaffischen så ser man dock att det är en sex-strängad gitarr banjo. Fusk!!)

Om Jesper Lindberg

Jesper Lindberg spelade i ett av de första svenska bluegrassbanden Bluestomping Grasspickers 1966, och i bandet Growing Grass (1970) som mixade bluegrass med swing, ragtime och Bob Dylan.

Har sedan dess spelat med Grus i Dojjan, Totta Näslund, Björn Afzelius, Eldkvarn & Ballroom Band. Spelar nu med Anders F Rönnblom Band och sitt eget banjo band. Mycket anlitad studiomusiker.

Finns en hel del på Youtube, t ex med Ballroom band; Nya perspektiv med Ola Magnell och Vakna nu Anneli med Magnus Johansson.

Jesper lirar

Jesper solo small

På MySpace kan du också lyssna gratis på Jespers spel!

Gillar du vad du hör så kommer du nog också att gilla den enda Svenska rena banjo-CD som Jesper spelat in. Hans egen "Banjoism" !

banjoism jl