SpelaBanjo

Jag vill spela banjo!

banjo-spelareOm du hamnat här är du förhoppningsvis åtminstone nyfiken på hur man kan spela banjo och vad det är för instrument. Om du redan bestämt för att börja spela så kan vi bara säga Gratulerar ! Jag tror att vi kan lova dig att du inte kommer att ångra dig och att du om ett par år då du är en driven banjospelare ser tillbaka på det här beslutet som ett av de bästa sakerna du gjort !

Vi skall nog också vara ärliga och säga att det här kommer att ta lite tid. Som med allting som är värt att göra så krävs det tålamod och ett visst mått av envishet och kanske det mest viktiga -  en vilja att lära sig.

Förutom det uppenbara, som att skaffa ett instrument (läs mer om "att köpa banjo" vad du bör tänka på) så kan det vara till hjälp att:

 • bestämma sig för att ta 30min av varje kvälls TV-tittande då man istället övar. Vi kan inte nog understryka vikten av att öva varje dag, även om det bara är 10 minuter!
   
 • erkänna för sig själv att det kommer att ta tid att lära alla muskler nya rörelser och att skapa nya neurobanor i hjärnan. Hur gärna man än vill så kan man inte skynda på denna biologiska, neurologiska och fysiska process! Det är endast genom övning, övning och ännu mer övning kroppen kan lära sig någonting nytt. Räkna med att det tar två till fyra år av övning innan man börjar känna sig "hemma"!
   
 • försöka lyssna på så mycket bluegrass och banjo musik som möjligt. Det är viktigt det är att få en känsla för hur man spelar och hur det kan låta.
   
 • veta att om man inte spelat något stränginstrument tidigare så kommer man att få ömma fingertoppar i vänsterhanden. Det tar normal ett par veckor innan huden har blivit tjockare. Om det gör så ont att du inte kan fortsätta så lägg ifrån dig banjon två-tre dagar för att sedan fortsätta igen - håll ut. Tänk på att alla som spelar haft detta problem och att det kommer att försvinna (smärtan och inte fingrarna vill säga ...)

Så du bör nog vara beredd på att satsa i alla fall de kommande tre åren på att öva hyfsat mycket och låta det ta tid i vardagen. Känner du dig tveksam till att ägna en stund varje dag bör du nog igen fundera igenom hur gärna du vill lära dig spela. Det finns givetvis stora individuella variationer (och vissa har bevisligen lättare för sig) men oavsett så förbered dig mentalt genom att tänka år snarare än månader för ditt lärande.

Att lära sig spela banjo är tekniskt rätt så krävande och Jämfört med att ackordackompanjera "lägerbålssånger" på gitarr kräver banjospel betydligt högre skicklighet i fråga om både ren teknik och taktkänsla. Det  fordras därför målmedveten övning som tar mycket tid. Att spela blugrass "three-finger-style" är att komma in på en relativt avancerad nivå på ett (för de flesta) okänt instrument. Om du inte är beredd på att skriva det kontraktet med dig själv så kanske det finns andra saker du hellre vill syssla med för att undvika att spendera en massa pengar på ett instrument för att sedan hänga upp det på väggen.

En vanlig missupfattning är att banjo är ett lätt instrument att spela men tyvärr är det inte så. Att ha ett visst mått av ödmjukhet och insikt i detta kommer att göra lärandet mycket lättare - speciellt när man efter att ha spelat ett par månader inte ens är i närheten av den teknik som man kan höra på inspelningar. 

Även om du redan spelar gitarr så får du ändå ingenting gratis (möjligtvis att det känns mindre främmande att forma ackord med vänsterhanden) utan närma dig banjon som ett helt nytt instrument och för tillfället glöm bort allt du kan om gitarr!

Things worthy of attack prove their worth by hitting back.

- Piet Hein.

 

Råd när du börjar

"Goda råd" kan man alltid få för mycket av! Så här kommer våra att tänka på när man skall lära sig!

 • Det första rådet är också ett som tyvärr för de flesta som bor i Sverige är omöjlig eller svårt att följa. Hitta en bra lärare. Att få goda råd i början kan hindra många "dåliga" vanor som det sedan kan ta lång tid att bryta.
   
 • Det andra rådet är att låta det ta tid i början. Tänk på att det tar tid för muskler och hjärna att bygga nya banor och lära sig nya mönster. Det finns givetvis individuella skillander men dom är mycket mindre än vad många tror. Om du känner någon som är duktig att spela så beror det mest troligt på att personen i fråga har övat, övat och sedan övat lite mer och inte att han/hon har så speciellt mycket lättare än dig att lära sig.

  Att låta det ta tid innebär också att inte spela låtar som är tekniskt svårare än vad som är rimligt med tanke på var i lärprocessen du befinner dig. Det är t.ex. ingen bra idé att försöka spela Foggy Mountin Breakdown den andra (eller sjätte) månaden man spelar (oavsett hur mycket du övar kan du inte ge den rättvisa efter så kort tid - du klarar med största sannolikhet inte heller av att rent tekniskt spela den i mer än 1/4 av det tempo den är tänkt att spelas i). Det tar många månader/år innan den grundläggande tekniken verkligen sitter i fingrarna - och en livstid att bemästra den!

  Som exempel så bör Foggy Mountain Breakdown bör spelas i minst 160 bpm vilket innebär ungefär 11 toner per sekund. Oavsett hur begåvad en ny spelare är så klarar ingen som nyss börjat denna hastighet, det tar lång tid att öva upp en sådan muskelteknik!

  VIssa läroböcker, tyvärr också däribland den kanske mest kända: Earls Scrugg's ("The Father of Bluegrass") egen bok - är ingen ideal nybörjarbok att börja med på helt egen hand. Den börjar visserligen med en enda enkel låt men låt nummer två är betydligt mer komplicerad och innehåller tekniker som överhuvudtaget inte nämns i texten och som man bättre lär sig bemästra en i taget genom enklare låtar - som att gå från nivå ett till fem utan att någonsin beröra två, tre eller fyra. 
 • Det tredje rådet är att det är viktigare att spela långsamt med taktkänsla än fort. Detta är förmodligen en av de svåraste sakerna för en som nyss börjat. Detta beror på två saker. Dels att majoriteten av alla bluegrass låtar som man hör spelas är i fullt tempo vilket ofta är mer än tre till fyra gånger så fort som en som nyss börjat spela rent tekniskt kan klara av och dels att många "klassiska" bluegrasslåtar har så många fyllnadstoner mellan de toner som bygger melodin  att det ofta kan vara svårt att höra melodin i den sång/melodi man försöker lära sig om man inte spelar i fullt tempo. Det är därför viktigt att hitta arrangemang som passar in på den nivå man befinner sig på.

  Av den anledningen försöker många att spela snabbare än vad som är bäst i förhållande till var i lärprocessen man är. Det absolut viktigaste det första året man spelar är att man arbetar in en bra tempokänsla med rätt tajming samt att man lär sig att plocka "rena" toner. Spelar man för fort kommer detta att vara omöjligt.

  Hastighet kommer automatiskt när motoriken och hjärnan har vant sig vid de nya (ovana) rörelserna. Det är ingenting som man medvetet som nybörjare ens ska tänka på.

Senaste nytt

 • 28 jul

  Gratis Banjoböcker!

  28 juli 2013

  En av Sveriges fina banjospelare Anders Sterner höll kurser på 70-talet i Stockholm. Det material han då skrev sammanstä...
 • 22 jul

  Omgjord sajt!

  23 juli 2013

  I början av Juli hände något roligt. Mellan skrapandet och oljandet av fönster (se så fina och vita dom är nu:-) ) satt ...
 • 13 jul

  Jespers' blog

  13 juli 2013

  En av sveriges bästa banjospelare Jesper Lindberg kommer att börja medverka med sin egen blog här! Under rubriken "Banj...

Banjohumor

Banjo måste utan tvekan vara det instrument det finns flest skämt om. Döm själv!

Banjohumor...

Banjofilm

Som inspiration att börja finns det på PBS Video en utmärkt film med banjoisten, skådespelaren och komikern Steve Martin som värd. Väl värd att ses!

Give me the banjo!