Att öva med metronom
Det går inte nog att understryka vikten att öva med metronom. Det är ett av de absolut viktigaste hjälpmedlen. Skaffa gärna en liten bärbar med relativt högt "klickljud". Vissa av oss gamlingar föredrar en uppdragbar "klassiskt" mekanisk metronom. Numer inte helt lätt att hitta men det finns en tysk tillverkare "Wittner" som fortfarande tillverkar en klassisk metronom (se nedan för tips om var man kan köpa en sådan)..
TIPS: Som alternativ till metronom kan man lägga lite pengar på att inhandla programmet "Band In Box" som gör det möjligt att öva med ett (nästan) riktigt band. Läs mer i avsnittet "Programvara"
Börja med att sätt metronomen långsamt, det är inte hastigheten utan jämnheten du skall öva upp till en början.
Som första övning sätt metronomen omkring 80 och spela vanliga rolls (alternating-thumb forward-backward eller forward) och slå an en sträng på varje metronomslag (tycker du att det är för långsamt så öka takten något men inte för mycket!). Varje takt skall då ha 8 slag. När detta flyter så börja lägg på ackord som du byter för varje takt. Se till att du inte börjar spela (eller räkna) långsammare vid taktbytet!
(När du börjar bli varm i kläderna så kan man roa sig med att spela t.ex. alla diatoniska ackord i följd eller att gå runt kvintcirkeln, det kanske inte låter så vackert men är en bra övning för att lära sig "höra" olika ackord.)
Tänk ut i förväg vilket ackord du skall spela så att du mentalt redan fokuserar på det nya ackordet. Försök sedan också att visualisera greppet innan du tar det.Denna mentala träning kanske låter som humbug men det är ett faktum att visulisera en rörelse tränar hjärnan att utföra den innan man gör det på riktigt.
När du kan spela jämt så börja med att försöka byta ackord på 1 och 5, dvs två ackord per takt. När väl du kan spela detta helt felfritt och i takt och aldrig missar (räkna med att detta tar flera veckor av övning) så är det dags att skruva upp metronomen. Då kan det också vara dags att börja räkna bara på varannan not, dvs varje takt räknar du som 1-2-3-4 och byter ackord på 1 och 3.
Slutligen ett par tips:
-
Om du spelar helt rätt i takt skall du "döda" metronomljudet med varje ton.
-
Räkna "1-och-2-och-3-och-4-och" på varje takt. Det är lättare än "1-2-3-4-5-6-7-8"
-
En gammaldags metronom med pendel har fördelen att det ger en visuell idé om takten
Det är inte så viktigt exakt vilken hastighet du sätter (så länge du kan spela rent) utan mer att du använder metronom överhuvudtaget. Räkna dock med att det tar ett tag innan du kommer att känna dig bekväm med att spela med metronom.
Klassisk mekanisk metronom
Att köpa en klassisk mekanisk metronom börjar bli allt svårare då de billigare elektroniska tar över mer och mer. En klassisk metronom har dock fördelen att man lättare kan "se" takslagen visuellt. De har också ett mer dämpat ljud (inte lika vasst) vilket vissa föredrar.
En Svensk on-line affär där man kan handla klassiska metronomer är pianoaffären Nylund & Son som har mekaniska metronmer från Wittner (en tysk tillverkare)