SpelaBanjo

Nyheter

Gratis Banjoböcker!

En av Sveriges fina banjospelare Anders Sterner höll kurser på 70-talet i Stockholm. Det material han då skrev sammanställdes i två häften, en för nybörjare och en för fortsättningskurs. Anders har nu gjort båda dessa häften tillgängliga gratis (!). Du kan hitta dom på sidan om deras band "Cold Mountain Band" eller direkt här.

Tack Anders!

 

Omgjord sajt!

I början av Juli hände något roligt. Mellan skrapandet och oljandet av fönster (se så fina och vita dom är nu:-) ) satt jag på verandan och spelade (dock inte i gunga som hänger i kedjor...) när två sommargäster gick förbi. Efter att ha sett sig omkring lite oroligt vågade en av dom komma fram. Han presenterade sig och började fråga lite om banjo. Som vanligt var jag naturligtvis bara glad att kunna berätta lite om vårt favoritinstrument. Han undrade om jag kunde rekommendera någon sajt där han kunde läsa mer och jag kunde då blygt hänvisa honom hit! 

Han tog då snabbt upp sin lilla surfplatta och gick in på (den gamla) sajten. Det  visade sig snart att det inte var så lätt. Den gamla sajten var helt enkel bara byggd för stora datorskärmar och inte små surfplattor. Han började muttra något och jag hasplade snabbt ur mig att sajten håller på att anpassas för plattor och telefoner och att han därför i slutet av Juli kunde se allt mycket bättre

Så direkt efter att dagens fönsterskrapande var slut så blev nattpassen till att bygga om sajten. Det som jag trodde kunde göras på tre-fyra nätter visade sig vara ett två-veckors-nattpass-jobb. Rejält ny version av publiceringsverktyget (Joomla), nytt tema och flera förändringar i strukturen på sajten. 

Den nya sajten har primärt följande ändringar

  • har en förenklad struktur som jag tror gör det enklare att hitta
  • har ett nytt rent tema
  • fungerar lika bra  (hmm så gott det går i alla fall) på små skärmar som stora skärmar
  • har i princip med allt tidigare material men till viss del omstuvat, lite förändrad layout och fixade stavfel.

Det finns säkert en del måndagsmissar och jag kanske tappat bort något så tveka inte att komma med synpunkter! Från de erfarenheter vi fick av den gamla sajten så har också två funktioner försvunnit

  • forumet är numer borttaget då det i princip inte användes utan lockade bara en massa spam-användare som tog tid att städa bort (kan någon förklara för mig vitsen med att spammar registrerar sig men sedan inte gör något ???)
  • kommentarsfunktionen  till artiklarna är också borttagen då den inte användes

förutom det så borde de allra flesta känna igen sig!

Planerat nytt innehåll

Under hösten kommer bl.a.

  • Några transkriberaringar av klassisk musik som passar bra till banjo
  • Visa en transkribering i detalj av John Henrys (Piteå band) version av Stoney Point
  • Ytterligare banjologiska insikter från Jesper
  • Automatisk generering av ackordövningar med ackord-diagram och "inbyggd" övningsmetodik

Som vanligt, har du kommentarer, synpunkter, ris eller ros så lämna så kan du som vanligt använda kontaktformuläret! Det skulle vara kul om fler av Sveriges duktiga spelare ville skriva en rad eller två om sitt favoritämne!

Ha en fortsatt skön sommar i G-Dur !

 

Jespers' blog

En av sveriges bästa banjospelare Jesper Lindberg kommer att börja medverka med sin egen blog här!

Under rubriken "Banjoism" så kommer Jesper, med regelbunden oregelhet (!) att dela med sig av nästan 50 års erfarenhet av att spela banjo professionellt i Sverige vilket få andra (möjligtvis med undantag av Anders Sterner) ens kommer i närheten av.