SpelaBanjo

Datorhjälp med ackord

Ackord online

Om man trots allt vill ha hjälp på traven så finns det ett antal ackordgeneratorer på nätet. Här är några länkar som kan vara till hjälp:

 

Ackord med smartphones

För den som har en Android smartphone finns ett par program som kan hjälpa till med både direkt och indirekta ackorduppslag. De fyra program som vi tittat på har vi kommenterat nedan. Vi har också gett dem noll till fem stjärnor samt några korta kommentarer.

 

 • Chord! ***** (5)
  Ett mycket kompetent program med ett väl fungerande gränssnitt. Det stödjer både direkta och indirekta ackorduppslag men också något så ovanligt (i dessa sammanhang) som en inbyggd kvintcirkel. Det är möjligt att anpassa vilka ackord som visas (med och utan grundton, antal band som man maximalt vill ha m.m). I dagsläget det bästa programmet enligt vår mening.
   
 • Fretter *** (3)
  Detta program stödjer också både direkt och indirekta ackorduppslag, dock är gränssnittet för indirekta ackorduppslag underlägset det som Chord! erbjuder. Fördelarna med detta program är att när man gjort ett ackorduppslag så presenteras alla ackord på en sida utan annan störande information. Dock visas lite för mycket "teoretiska" ackord som ingen normalt använder.
   
 • Tekachords Pro *** (3)
  Vill man bara ha direkta ackorduppslag är detta program inte så dumt. Gränssnittet är enkelt men väldigt effektivt.
   
 • Banjo Chords * (1)
  Det sista och minst utvecklade programmet. Gränssnittet ser ut som en banjohals med fem band som visar hur ackordet skall tas. Dock visar det aldrig mer än två inversioner och inga grepp ovanför band 6. Tyvärr inget program vi kan rekommendera.

Slutsatsen är att skaffa Chord! om man vill ha ett program för en Android Smartphone.