SpelaBanjo

Att dämpa ljudet

För att hålla sams med sambo (och ev. grannar) kan det vara bra att dämpa banjons volym när man övar - det finns inget så effektivt för att lära känna grannen närmare som när man spelar FMB för 118 gången (i rad). Det finns olika metoder för att dämpa ljudet:

  • Sätt fast en klump häftmassa på stallet. Det dämpar effektivt. Viss tycker t.o.m. att det låter bättre då det ger ett mjukare ljud.

  • Sätt fast en gammal trä-klädnypa på stallet (obs! nyare plast-klädnypor fungerar inte - de har för liten massa).

  • Lägg skumgummi i resonatorn. Om man har skumgummi som har små koner på ena sidan så lägger man dessa så att de vinklas upp. Dessa koner gör att fler frekvenser kommer att dämpas effektivare än om skumgummit är helt platt. Man kan t.e.x hitta det på Biltema, “Dämpmatta för högtalare”.
  • “Richelieu Mastermute” som man kan skjuta upp och ned mellan stallet och stränghållaren och på så sätt också variera tonen då man inte helt dämpar banjon, se figur 2.

  • Det finns också andra sordiner. Så har t.ex. Goldtone en slags metallklämma som man fäster på stallet (se figur 3). Jag tycker dock inte den fungerar så bra då det sitter filt fastlimmad på insidan av metallklämman (för att skydda stallet) och eftersom man måste ta av/på hela klämman för att spela vanligt resp. dämpad så sliter man ut denna och limmet mellan filten och metallen släpper och den blir efter ett ganska kort tag oanvändbar. Personligen tycker jag dock inte att denna fungerar så bra i  längden.  Filten som är limmad på insidan av klämman (för att skydda stallet) lossnar lätt efter att ha tagits av/på ett antal gånger. Jag skulle nästan gå så långt som att säga att det är feltänkt från början och även om den ser “bra” ut så är det inte något att rekommendera.

 

...Läser in bilder ...

 

Dämpad resebanjo

En annan intressant variant för att kunna öva tyst är att skaffa en “Tranjo”. “Tranjo” som är en förkortning av “Travelling Banjo” det är en mindre banjo med löstagbar hals. Se mer på http://www.tranjo.com/

Som ett alternativ kan man där byta ut skinnet mot samma nät som används för övningstrummor. Detta när tar i princip inte upp någon energi och det ger därför en nästan helt tyst banjo med undantag för strängljudet (som aldrig går att ta bort). Genom att sedan montera en kontaktmikrofon under stallet kan man spela med hörlurar och få ett ganska Ok ljusd (men naturligtvis inte riktigt lika bra som en akustisk banjo). 

Några bilder som ögongodis finns i galleriet nedan.

...Läser in bilder ...