SpelaBanjo

Banjologi med Jesper L

 

Många driver med oss banjoister. Det finns lika många vitsar och skämt om banjon och oss som spelar banjo som det finns skämt om trummisar. Det finns många skämtteckningar som driver med banjospelare, till sin senaste film har Lasse Åberg en banjo* på affischen. Banjo = tönt. Men vi vet ju vad det egentligen handlar om. De som inte spelar banjo är helt enkelt avundsjuka. För att vi kan sprida glädje med banjomusik, för att vi har kul. Och för att vi kan spela Foggy Mountain Breakdown och Duelling Banjos!

Under den här rubriken kommer jag med ojämn periodicitet att skriva lite blandat om banjo; tips, råd och spelminnen. För banjo är så mycket! Och det går inte en dag utan att jag sitter en stund och spelar. Ibland länge, ibland kortare. Men det är ju så kul så man kan inte låta bli…

(* Tittar man noga på filmaffischen så ser man dock att det är en sex-strängad gitarr banjo. Fusk!!)

Banjologi #1: Träningstips och det här med andra stämningar än G

Träningstips och noodling ...

Först lite om träning. Huvudsaken är att spela varje dag och gärna en bra stund. Någonting händer efter ca 20 minuter, vad vet jag inte. Men man kommer in i ett ”flow” där fingrarna liksom finner egna vägar och hittar på saker och ting.

Det finns många sätt att träna. Att noggrant följa tabulatur, finger för finger, sträng för sträng. Att kolla på Youtube, låt efter låt, artist efter artist. Att spela de låtar man tränar på, lugnt och metodiskt, sedan snabbare och snabbare. Om vi pratar bluegrass 3 fingerpicking så gäller det ju att ha en jämn och snabb ström av toner, som när man häller frusna ärtor på banjoskinnet …

Läs mer...

Om Jesper Lindberg

Jesper Lindberg spelade i ett av de första svenska bluegrassbanden Bluestomping Grasspickers 1966, och i bandet Growing Grass (1970) som mixade bluegrass med swing, ragtime och Bob Dylan.

Har sedan dess spelat med Grus i Dojjan, Totta Näslund, Björn Afzelius, Eldkvarn & Ballroom Band. Spelar nu med Anders F Rönnblom Band och sitt eget banjo band. Mycket anlitad studiomusiker.

Finns en hel del på Youtube, t ex med Ballroom band; Nya perspektiv med Ola Magnell och Vakna nu Anneli med Magnus Johansson.

Jesper lirar

Jesper solo small

På MySpace kan du också lyssna gratis på Jespers spel!

Gillar du vad du hör så kommer du nog också att gilla den enda Svenska rena banjo-CD som Jesper spelat in. Hans egen "Banjoism" !

banjoism jl