SpelaBanjo

Resonator och skinn

En banjo kan liknas vid en trumma med strängar på. På samma sätt som i en trumma används skinnet på banjon till att överföra vibrationerna från strängarna in i det luftfyllda hålrummet mellan skinnet och resonatorn - det bakersta stycket på banjon.

Banjo-skinn

Denna låda fungerar som en förstärkare för ljudet. Som vi nämnt tidigare så finns det också vad man kallar för "open-back" instrument som saknar resonator. Det går alldeles utmärkt att spela bluegrass på ett sådant instrument också, det finns ingen principiell skillnad. Den enda skillnaden är att en banjo utan resonator har en något lägre volym och en något mjukare ton.

(När man börjar spela kan det rentav vara att föredra då ett open-back instrument både är billigare och genom sin något lägre volym mer "grann-vänlig")

Olika typer av skinn

Om man går långt tillbaka så användes vanligtvis behandlat get eller kalvskinn till gamla tiders banjo. Dock används idag uteslutande syntetiska plastskinn då dessa håller betydligt bättre, är i princip underhållsfria och ger en högre volym då dessa syntetiska skinna kan spännas hårdare.

Vad gäller syntetiska skinn finns både helt klara (genomskinliga) och grå-vita "frostade" ogenomskinliga skinn. Vad man väljer är till viss del en smaksak då man kan använda båda typer. De helt klara skinnen ger dock en något mer "skarp" ton än ett frostat skinn. För traditionella bluegrass instrument använder dom allra flesta ett frostat skinn.

Att byta underhålla skinnet

För eller senare kommer alla som äger och spela banjo att vara tvungen att byta skinn. Ålder och ev. skador gör det helt nödvändigt (och ingenting att vara rädd för!) att efter ett par år av flitigt spelande byta skinn. Det man bör veta är att skinn finns i lite olika storlekar för att passa olika instrument. För de allra flesta bluegrass banjos är sargen 11" (=279mm) och man köper då ett 11" banjoskinn. Om du är osäker på vilken storlek just din banjo har så mät diametern på din banjo.

Då skinnet blir äldre kan det tappa lite i elasticitet och man blir ofta tvungen att spänna upp skinnet. Runt resonatorn finns det ett antal spännskruvar som håller skinnet på plats. För att undvika att spänna för mycket så bör man gå i små steg. Man kan börja med att spänna samtliga spännskruvar 1/4 varv, provspela och se hur det låter samt se hur mycket stallet är "nedsjunkit" i skinnet. 

När ett skinn är riktigt gammalt kan man inte längre spänna upp det tillräckligt för att få ett bra ljud och man är då tvingen att byta. Det är inte speciellt svårt och det finns flera bra beskrivningar på nätet hur man gör (t.ex. How to change skin) tycker man fortfarande det känns otäckt kan man naturligtvis också lämna in sin banjo för skinnbyte och "service".

 

 

Banjons akustik

För den som är intresserad av en vetenskaplig akustisk undersökning av Banjons egenskaper så rekommenderas följande artikel:

Vibrerande strängar

För den som är intresserad av fysiken bakom vibrerande strängar kan följande fysik introduktion vara av intresse. Notera att man behöver vara bevandrad i fysik och matematik på högskolenivå för att kunna tillgodogöra sig följande skrift.